Home

Inleiding en voorstel

Inleiding

Het coronavirus blijft diepe sporen trekken in de samenleving en vraagt veel van onze sociaal-maatschappelijke, economische en psychische veerkracht. De gevolgen en de bijkomende onzekerheden zien we terug in ons financiële beeld. In eerdere Voortgangsmonitors hielden we rekening met inkomstenverlies en hogere uitgaven. Bij het opstellen van deze monitor was het nadeel door coronamaatregelen al zo’n 41 miljoen euro. Een paar oorzaken: aan de inkomensondersteuning voor zelfstandigen is 23 miljoen euro besteed, we missen 3 miljoen euro aan parkeergelden, de huurinkomsten van gemeentelijke panden liggen 9 ton lager en het kwijtschelden van de precario voor terrassen scheelt een half miljoen aan inkomsten.      

Toch kunnen we in deze moeilijke periode gelukkig ook lichtpunten melden in deze tweede Voortgangsmonitor. De broodnodige compensatie vanuit het Rijk is gekomen. De gemeente heeft ruim 37 miljoen euro gekregen en daarmee zijn de nadelen die het gevolg zijn van de eerste fase van de crisis voor een groot deel opgevangen. Zoals al eerder is gemeld zijn er financiële meevallers voor BUIG en bij Opvang en Beschermd Wonen, waar dankzij slimme maatregelen de kwaliteit is geborgd en de kosten flink zijn gedaald. Dat leidt ertoe dat we nu afkoersen op een positief resultaat van 20,5 miljoen euro ten opzichte van de nog zeer sombere vooruitzichten eerder dit jaar. Dat is uiteraard goed nieuws. We zijn blij dat het Rijk gemeenten steunt en dat we als stadsbestuur behoedzaam hebben gekoerst.

Zijn we daarmee van alle onzekerheden af? Zeker niet. We zien opnieuw strengere coronamaatregelen waarvan we niet weten of ze nog forser moeten worden. Komt er straks misschien minder coronacompensatie vanuit het Rijk? Hoe lang houden onze ondernemers of de cultuursector het hoofd boven water en wat betekent dat voor de werkgelegenheid? Het lastige daarbij was en blijft dat we simpelweg niet weten wanneer deze crisis voorbij is en hoe groot de uiteindelijke effecten op de korte en lange termijn precies zijn. Dat maakt gericht sturen op de toekomst voorlopig nog steeds niet eenvoudig. Ook los van corona vragen de nog niet afgeronde discussies over het gemeentefonds of de stijgende zorgkosten om permanente bestuurlijke scherpte.

Leeswijzer

Twee keer per jaar informeren wij uw raad tussentijds over de uitvoering van de lopende begroting; in het voorjaar en nu, in het najaar. Dit voorjaar zijn we gestart met een nieuw document: de Voortgangsmonitor. In dit document rapporteren we meer op hoofdlijnen en stellen alleen begrotingswijzigingen voor als we dit noodzakelijk achten. Deze lijn willen we aanhouden voor deze rapportage. Om dit te markeren spreken we ook niet meer over de Nota Slotwijzigingen maar over de 2e Voortgangsmonitor.

Deze nota is een tussentijdse bestuurlijke melding op weg naar de Stadsrekening 2020. We hebben een voorlopige prognose gemaakt van de stand einde jaar, op basis van de inzichten per 1 oktober. Er zijn nog onzekerheden die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. De effecten daarvan nemen we mee in de Stadsrekening.

In deze rapportage wordt niet gekeken naar de ontwikkeling in de planexploitaties. Een actualisatie van de planexploitaties wordt meegenomen in de bijgestelde Voortgangsrapportage Grote Projecten (VGP), die voorafgaand aan de Stadsrekening 2020 in procedure wordt gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2020 11:56:47 met de export van 11/10/2020 11:45:26